Een kwestie van geven en ontvangen
In een restaurant krijg je met de rekening ook een pepermuntje of snoepje. Slim: dit triggert het principe van wederkerigheid. Grote kans dat jij nu (onbewust) meer fooi geeft. Waarom? Omdat we ons (onbewust) verplicht voelen om iets terug te doen als we iets krijgen. Mensen die alleen krijgen en nooit geven, worden vaak uitgemaakt voor profiteur, ondankbaar of egoïst. En dus komt dat gevoel om iets terug te willen doen vrijwel automatisch. Het zit diep in ons systeem verankerd: niets terugdoen is voor ons onbewust sociaal onwenselijk.
Dit principe geldt ook voor jouw klanten. Wat je weggeeft hoeft trouwens niet altijd een fysiek product te zijn. Het kan ook gaan om je tijd, vertrouwen, aandacht of expertise. Belangrijk is dat je dit benadert als een langetermijnstrategie. Je krijgt niet altijd direct iets terug. Vraag daarom ook nooit om een directe tegenprestatie. Dan werkt het juist niet.
Hoe activeer je dit principe om jouw klanten te overtuigen?
Aardige mensen die op ons lijken overtuigen ons makkelijker
Hoe leuker jouw klanten je vinden, hoe groter de kans dat ze zaken met je doen. Wanneer vinden klanten jou onbewust leuker? Als jij en je klant veel overeenkomsten hebben en als je hem of haar complimenten geeft. Wat ook helpt: een gezamenlijke ervaring beleven of ergens aan samenwerken. Hiermee creëer je een gunfactor. Daarnaast profiteer je ook nog van het halo-effect. De klant dicht jou steeds meer positieve eigenschappen toe naarmate die jou aantrekkelijker vindt. Dit effect schept een opwaartse spiraal: je wordt steeds aantrekkelijker en daarmee overtuigender.
Hoe activeer je dit principe om jouw klanten te overtuigen?
We kijken naar anderen om te bepalen of we goed zitten
Wat doe je vlak voordat je bij een nieuw hotel of restaurant reserveert? Waarschijnlijk zoek je, net als de meeste mensen, wat reviews op. We bepalen onbewust namelijk wat juist en goed is door te kijken wat anderen doen. Vooral in onzekere omstandigheden neemt het effect van dit principe toe. Je hebt dan zelf nog geen mening gevormd.
Hoe activeer je dit principe om jouw klanten te overtuigen?
‘Hij is de expert, dus zal het wel weten’
Oral-B, is het meest gebruikte merk door tandartsen wereldwijd. Dat benadrukken ze in hun reclame, en met een reden. We volgen namelijk sneller gedrag op van iemand die we zien als autoriteit. Zelfs als we weten dat die persoon niet echt is, zoals in een reclame. Onbewust denken we namelijk: ‘zij zijn de expert, dus zullen het wel weten’. Vanaf onze geboorte is ons aangeleerd dat we moeten gehoorzamen aan gezagsdragers zoals politieagenten, docenten en artsen.
Hoe activeer je dit principe om jouw klanten te overtuigen?
Schaarste voegt waarde toe en overvloed breekt waarde af
‘Slechts twee kamers beschikbaar, beslis snel!’ Je herkent waarschijnlijk de drang die dit oproept om snel te reserveren als je online aan het speuren bent naar een geschikt vakantieadres. We zien producten of diensten namelijk als waardevoller als de beschikbaarheid beperkt is. Schaarste voegt per direct extra waarde toe aan een product of dienst. Waarom werkt dit? Daar zijn 4 redenen voor:
Let op: zorg ervoor dat je dit principe realistisch gebruikt. Overdrijf je dit principe of zet je dit principe ten onrechte in? Dan valt het op en werkt het juist averechts.
Hoe activeer je dit principe om jouw klanten te overtuigen?
Als we een beslissing hebben gemaakt, houden we daaraan vast
Wie A zegt, wil B zeggen. Daar draait dit 6e principe om. We voelen ons beter als we consistent en met commitment reageren op een eerder besluit/actie. Inconsistentie wordt onbewust niet gewaardeerd binnen onze maatschappij. Bekende termen als ‘zwak’ of ‘warhoofd’ zorgen ervoor dat we graag consistent gedrag laten zien aan mensen om ons heen. Als we ons eenmaal ergens aan verbonden hebben met woorden of daden, willen we daar consistent naar handelen. Denk maar eens aan de aanbetaling die je doet voor dat nieuwe bankstel. De kans wordt daarmee kleiner dat je er nog van afziet. Ook al zie je later een ander, misschien wel mooier exemplaar. Waarschijnlijk weet je argumenten te geven waarom je tóch voor het aanbetaalde bankstel moet gaan.
Hoe activeer je dit principe om jouw klanten te overtuigen?
We laten ons sneller en sterker beïnvloeden door mensen die we beschouwen als één van ons
Een gemeenschappelijke identiteit verbindt. Je voelt je waarschijnlijk sterker verbonden met die teamgenoten met wie je elke zaterdag op de tennisbaan staat, de broer met wie je 18 jaar in een huis hebt gewoond en die het voor je opnam als je te laat thuiskwam. En als je bij een groot bedrijf werkt, is de kans groot dat je meer hebt met de mensen uit jouw business unit dan die uit een andere. We plaatsen anderen in dezelfde categorie als onszelf. En dat gaat dus verder dan de overeenkomsten die bij het principe van sympathie een rol spelen. Op het station voel je je niet per se verbonden met de Nederlanders om je heen. Dat effect is echter totaal anders als je in een overvolle boemeltrein in Thailand iemand Nederlands hoort praten. Een wereld van herkenning. Met díe Nederlander voel je je opeens veel meer verbonden. Daardoor sta je meer open voor beïnvloeding door die ander. Het grappige is dat je dezelfde reiziger in een Nederlandse trein waarschijnlijk zo voorbij zou lopen.
Hoe activeer je dit principe om jouw klanten te overtuigen?
De werking van het onbewuste brein biedt een schat aan mogelijkheden. Je bent zelf beïnvloedbaar, maar jullie kunnen ook regie nemen op het contact dat jullie met klanten hebben.