Goede gesprekken met huurders gaan verder dan het uitwisselen van informatie. Woonservice wilde dat medewerkers niet alleen vragen konden beantwoorden, maar ook echt konden achterhalen wat er speelt bij bewoners en in de wijk – ook wanneer emoties of spanningen een rol spelen. Wij ontwikkelden een praktijkgericht ontwikkelprogramma waarmee medewerkers leerden hoe ze met de juiste aanpak en gespreksvaardigheden tot de kern kunnen komen en bewoners zich gehoord en begrepen voelen.
Woonservice wilde dat medewerkers zich zelfverzekerder voelen in gesprekken met huurders en beter kunnen inspelen op weerstand en lastige situaties. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers kalm en professioneel blijven, emoties van bewoners begrijpen en tóch een constructief gesprek voeren? Hoe breng je structuur aan in een gesprek zonder dat het een standaard riedeltje wordt? En hoe zorg je dat gesprekken bijdragen aan wederzijds begrip en een betere relatie tussen bewoner en organisatie?
Woonservice wilde door het voeren van betere gesprekken met huurders graag achterhalen wat er écht speelt bij bewoners en in de wijk. Dit soort gesprekken voeren kan echter uitdagend zijn. Want wat als een bewoner zich niet aan de regels houdt of je niet lijkt te begrijpen?
Een ontwikkelprogramma dat gespreksvaardigheden versterkt en begrip vergroot
Samen met Woonservice ontwikkelden we een gelaagd ontwikkelprogramma met een sterke focus op directe toepasbaarheid. Dit deden we door:
Deelnemers oefenden met realistische praktijksituaties en kregen directe feedback, waardoor ze merkten wat werkt en hoe kleine aanpassingen in hun benadering een groot verschil maken. Reflectie op praktijkervaringen en intervisie zorgden ervoor dat nieuwe inzichten direct werden verankerd in de dagelijkse praktijk.