Een nieuw pedagogisch beleid invoeren is één ding, maar zorgen dat het écht leeft binnen alle vestigingen en medewerkers het in hun dagelijkse werk toepassen, vraagt om een gerichte aanpak. Kinderopvang Koos wilde niet alleen eenduidigheid creëren in hun werkwijze, maar ook een werkcultuur waarin collega’s zich veilig voelen om feedback te geven en te ontvangen. Als vaste opleidingspartner ontwikkelden we een intensief programma dat zowel de implementatie van het beleid als de onderlinge samenwerking en psychologische veiligheid versterkte.
Kinderopvang Koos stond voor een dubbele uitdaging: alle locaties gingen op een uniforme manier werken, terwijl er tegelijkertijd behoefte was aan een werkomgeving waarin medewerkers zich veilig voelen om zich uit te spreken en waarin feedback geven en ontvangen een vanzelfsprekend onderdeel is van de samenwerking. Hoe zorg je ervoor dat het beleid niet alleen wordt begrepen, maar ook gedragen en toegepast?
Kinderopvang Koos had een nieuw pedagogisch beleid en wilde dit naar de werkvloer brengen. Zij vroegen zich af hoe ze dit het beste konden aanpakken. Daarnaast wilden ze graag een psychologisch veilige werksfeer creëren, waarin een ieder feedback durft te geven en te ontvangen en collega’s optimaal met elkaar konden samenwerken.
Van richtlijn naar gedragen praktijk
Om het pedagogisch beleid echt te laten landen, richtten we ons op drie pijlers: inhoud, toepassing en samenwerking. We zorgden ervoor dat medewerkers niet alleen het beleid kenden, maar dit ook daadwerkelijk konden toepassen. Dit deden we met:
Naast de implementatie van het pedagogisch beleid blijven we Kinderopvang Koos ondersteunen in de verdere professionalisering van samenwerking en communicatie binnen teams. Zo wordt leren en ontwikkelen een continu proces dat bijdraagt aan een sterke, toekomstbestendige organisatiecultuur.