Een succesvolle organisatie begint met een veilige werkcultuur waarin medewerkers elkaar vertrouwen en begrijpen. Bij Gemeente Emmen wilden ze dit versterken. De uitdaging? Meer onderling begrip, open communicatie en een prettige, efficiënte samenwerking. Niet alleen om de werksfeer te verbeteren, maar ook om de dienstverlening richting inwoners naar een hoger niveau te tillen. Wij ontwikkelden een diepgaand en interactief ontwikkelprogramma waarmee medewerkers niet alleen leerden om elkaar aan te spreken, maar vooral een fundament van vertrouwen bouwden.
De oorspronkelijke vraag was gericht op het verbeteren van feedbackvaardigheden, maar tijdens de verkenning werd duidelijk dat de kern dieper lag. Feedback geven werkt pas écht goed als medewerkers zich veilig voelen om zich uit te spreken. Daarom richtten we ons op psychologische veiligheid: de basis om feedback constructief te ontvangen én te durven geven.
De gemeente Emmen wilde graag dat hun medewerkers van de clusters Uitkeringsverwerking, Balie en Financiën nog prettiger en efficiënter met elkaar zouden gaan samenwerken. Daarvoor was het belangrijk dat deze medewerkers elkaar meer zouden kunnen begrijpen en vertrouwen.
Een opleidingsprogramma dat vertrouwen en samenwerking versterkt
Om medewerkers stap voor stap naar meer onderling begrip en vertrouwen te begeleiden, ontwikkelden we een impactvol jaarprogramma. Dit bestond uit interactieve sessies, reflectiemomenten en ervaringsgerichte oefeningen. We behandelden thema’s als:
Door een combinatie van realistische praktijkoefeningen en verdiepende reflectiesessies werd psychologische veiligheid niet alleen besproken, maar daadwerkelijk ervaren. Medewerkers leerden signalen van onzekerheid en weerstand herkennen, kregen tools om spanningen bespreekbaar te maken en ervaarden hoe vertrouwen ontstaat door openheid en begrip. Hierdoor durfden zij niet alleen anders naar elkaar te kijken, maar ook hun gedrag in de praktijk blijvend aan te passen.